Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi ile ilgili merak ettiğiniz hastalıklar ve cerrahi işlemler ile ilgili yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz...

Veziko-üretarl reflü, mesanedeki (idrar kesesi) idrarın böbreklere kadar geriye kaçması durumudur.

İdrarın böbreklere kaçmasının çeşitli nedenleri vardır. En sık neden idrar kesesi ile üreterin (idrar kanalının) birleşim yerindeki problemlerdir. Bunların dışında mesanenin çalışmasındaki bozukluklar ve mesaneden sonraki idrar kanalındaki (üretra), işemeyi zorlaştıran, problemler reflüye neden olabilir.


Küçük çocuklarda tekrarlayan ateşli idrar yolu infeksiyonu oluyorsa düşünülmesi gereken ilk neden reflüdür. İdrar yolu enfeksiyonları önem verilmesi gereken bir konudur. Çünkü küçük yaşlarda böbrek dokusu kayıplarına ve son dönem böbrek yetmezliğine neden olabilir. Bu nedenle reflü erken dönemde tanı konulup yönetilmesi gereken çok önemli bir problemdir.

Düşük dereceli reflülerde subüreterik enjeksiyon tedavisi adı verilen, kapalı olarak yapılan bir tedavi modeli vardır. Bu tedavi modelinin başarısı % 60' lar seviyesindedir. Başarı oranını arttırmak için birkaç kez tekrarlanabilir.


Cerrahi Tedavi:

Cerrahi endikasyonu konulduğunda, kasık çizgileri seviiyesinden yapılan kesi ile mesane açılararak, idrarın geriye kaçmasını önleyen bir mekanizma oluşturulur. Ameliyatın başarısı %100' e yakındır.


Cerrahi işlem laparoskopik ve robotik cerrahi kullanılarak ta yapılabilmektedir ancak ameliyat süresi daha uzun ve daha maliyetlidir.

  • Reflü saptanan erkek çocukların sünnetlerinin yapılması infeksiyon riskini azaltma açısından önemli bir tedbirdir.
  • Reflünün küçük yaşlarda tedavi edilmesi, sonraki yaşamda idrar yolu enfeksiyonlarını önleyerek yüksek tansiyon, tek ya da her iki böbreğin kaybı ve böbrek nakli gereksinimini ortadan kaldırmaktadır.

Sık Sorulanlar...


VUR deneyimli ellerde yapılan ultrasonlarla bebek henüz anne karnında iken bile saptanabilen bir sorundur. Anne karnında iken idrar kanalı ve böbreklerde genişleme saptanan bebeklere doğumdan sonra yapılan işeme sistoüretrografisi ile reflü varlığı kesinleştirilir. İdrarın geriye kaçtığı seviyeye göre 5 reflü derecesi olup, takip ve tedavi bu derecelere göre yapılmaktadır.
İyi bir yönetim yapılan bebeklerde özellikle düşük dereceli reflüler kendiliğinden geçebilir. Bu yüzden küçük bebekler operasyon yapılmadan bir süre izlenmekte bir yaşına kadar reflü geçmez ise girişim uygulanmaktadır. Ancak bazen bir yaşından önce de girişim gerekebilir.
Reflü saptanan bebeklerde öncelikle böbrekler korumaya alınmalıdır. Bunun için koruyucu antibiyotik başlanılıp yakın izlem yapılır.

 

Sorumluluk Beyanı

Bize Ulaşın

Cumhuriyet Mahallesi, Vali Konağı Bulvarı, No: 28, Kat: 4, Daire: 7,

Efeler/AYDIN

melisnaz@drmesutyazici.com