Veziko-üretarl reflü, mesanedeki (idrar kesesi) idrarın böbreklere kadar geriye kaçması durumudur.
İdrarın böbreklere kaçmasının çeşitli nedenleri vardır. En sık neden idrar kesesi ile üreterin (idrar kanalının) birleşim yerindeki problemlerdir. Bunların dışında mesanenin çalışmasındaki bozukluklar ve mesaneden sonraki idrar kanalındaki (üretra), işemeyi zorlaştıran, problemler reflüye neden olabilir.
Küçük çocuklarda tekrarlayan ateşli idrar yolu infeksiyonu oluyorsa düşünülmesi gereken ilk neden reflüdür. İdrar yolu enfeksiyonları önem verilmesi gereken bir konudur. Çünkü küçük yaşlarda böbrek dokusu kayıplarına ve son dönem böbrek yetmezliğine neden olabilir. Bu nedenle reflü erken dönemde tanı konulup yönetilmesi gereken çok önemli bir problemdir.
Düşük dereceli reflülerde subüreterik enjeksiyon tedavisi adı verilen, kapalı olarak yapılan bir tedavi modeli vardır. Bu tedavi modelinin başarısı % 60' lar seviyesindedir. Başarı oranını arttırmak için birkaç kez tekrarlanabilir.
Cerrahi Tedavi:
Cerrahi endikasyonu konulduğunda, kasık çizgileri seviiyesinden yapılan kesi ile mesane açılararak, idrarın geriye kaçmasını önleyen bir mekanizma oluşturulur. Ameliyatın başarısı %100' e yakındır.
Cerrahi işlem laparoskopik ve robotik cerrahi kullanılarak ta yapılabilmektedir ancak ameliyat süresi daha uzun ve daha maliyetlidir.
- Reflü saptanan erkek çocukların sünnetlerinin yapılması infeksiyon riskini azaltma açısından önemli bir tedbirdir.
- Reflünün küçük yaşlarda tedavi edilmesi, sonraki yaşamda idrar yolu enfeksiyonlarını önleyerek yüksek tansiyon, tek ya da her iki böbreğin kaybı ve böbrek nakli gereksinimini ortadan kaldırmaktadır.
Sık Sorulanlar...