Sünnet ülkemizde çok yapılan cerrahi bir işlemdir. İdeal şartlarda, cerrahi girişim prensiplerine uyularak genel anestezi ile gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Ne yazık ki, çok az sayıdaki şanssız uygulamaların medyada abartılarak defalarca gündeme getirilmesi, ailelerin haklı olarak bu konuda büyük endişeler taşımasına ve genel anestezi düşüncesinden uzaklaşmasına yol açmaktadır.
Ayrıca, uzman olmayan kişiler tarafından sağlıksız koşullarda yapılan sünnetlerde komplikasyon gelişme oranının istatistiksel olarak genel anesteziye göre çok daha yüksek olduğu unutulmamalıdır. Dolayısı ile, sünnet için uygulanacak yüzeysel bir genel anestezi sorun olmaktan öte hem çocuk hem de cerrah için son derece konforludur.
Sünnet uygulama yaşı çok tartışmalı bir konudur. Bazı ülkelerde doğumdan hemen sonra sünnet yapılmaktadır. Ancak yeni doğan sünnetinde idrar deliğinde darlık gelişme olasılığı bulunduğundan, bu yaştaki sünneti biz önermiyoruz. İdeal sünnet yaşı olarak çocuğun bezden kurtulduğu 2-3 yaş arasını önermekteyiz.
Bu yaştaki çocukların psikolojik olarak etkilenmeyeceğini ve herhangi bir olumsuzlukta (kanama vs.) küçük bebekleri zaptetmenin kolay olduğunu düşünerek lokal anestezi ile sünnet yapan meslektaşlarımızın olduğu da bir gerçek ancak biz zorunlu haller dışında lokal anestezi ile sünneti önermemekteyiz. Bu yaşı geçmiş çocuklarda ise çocuğun psikolojik olarak etkilenmeyeceği şartlarda (ameliyathane koşullarında ve genel anestezi altında) yapılmasının uygun olduğu düşüncesindeyiz.
Bizce sünnetin psikolojik olarak çocuğu etkilemesindeki en önemli neden sünnetin çocuğun rızası dışında, çocuğa ne yapılacağını anlatılmadan ve ideal olmayan koşullarda ve ortamlarda uygulanmasıdır.
Sonuç olarak çocuğa yapılacak işlem anlatılarak, onun kaygı ve korkularını gidererek ameliyathanede genel anestezi ile yapılacak olan sünnetin ideal olduğunu düşünmekteyiz.