Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi ile ilgili merak ettiğiniz hastalıklar ve cerrahi işlemler ile ilgili yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz...

Çocuklarda en sık karşılaşılan problemlerden biridir. Normal gelişimde testisler hamileliğin 9. ayında skrotuma(torbalara) iner. Yani doğumda normal yeri olan torbalar içerisindedir.

Testis iniş işlemini gerçekleştirememişse doğumda torbalar boştur. İnmemiş testis tek veya iki taraflı olabilir. Torba doğumda boş ise testis ya hiç yoktur ya da yukarıda kalmıştır. Bazen muayene sırasında kasık kanalı içerisinde ele gelir. Ele gelmiyorsa ya karın içerisindedir ya da yoktur.


Muayenede ele gelmeyen testislerin tespiti için ultrasonografi veya MR yapılabilir.
Zamanında doğmuş erkek bebeklerin %3’ünde, erken doğanların %30’unda inmemiş testis mevcuttur. Normal doğmuş bebeklerde 6 ay civarında görülme oranı ise %1dir. Yani testis 6 aya kadar bir kısım bebekte aşağıya iner ancak 6 aydan sonra testis inişi durur.


Testis inmemişse yüksek ısıya maruz kalacağı için bozulabilir ve bunun sonucunda infertilite(kısırlık) ve testis kanseri olasılığı artar. Bu yüzden bir an önce ameliyat edilerek aşağıya indirilmelidir.
Ameliyat kasık kanalından yapılmaktadır. kasık kanalı 2 cm'lik bir kesi ile açılıp testis bulunarak torbaya yerleştirilir. Bazen ameliyat sırasında, testisin damarları çok kısa olduğu için, torbaya kadar indirilemeyebilir. Bu durumda testis torbaya en yakın yere indirilmeye çalışılır. En erken 6 sonra yapılacak 2. ameliyatla da normal yerine indirilmeye çalışılır.


Muayenede ele gelmeyen testisler için işleme laparoskopi ile testis karın içinde aranır. Testis görülürse bulunup indirilir.


Sık Sorulan Sorularınız...


İnmemiş testisin tek tedavisi cerrahi olup bebek 6 aylıkken yapılmalıdır. Mağlesef ülkemizde daha geç gelen hastalarla da karşılaşıyoruz. Testis yukarıda ne kadar fazla kalırsa bozulma olasılığı o kadar artmaktadır. Bu yüzden erkenden ameliyat edilmelidir.
Tedavide hormon tedavisinin yeri yoktur.
Başarılı ameliyat sonrası kısırlık riski olabildiğince azalmaktadır. Kanser riskinin azalmadığı kabul edilse de kişisel görüşüm testis bozulmadan yapılan erken ameliyatlardan sonra kanser riskinin azalacağı yönündedir. Hastalar ameliyattan sonra kısırlık ve kanser yönünden uzun süre izlenmelidir. Çocuk cerrahları ve çocuk ürologları olarak bizler hastalarımızı 18 yaşına kadar izlemek durumundayız.
İnmemiş testislerde testis torsiyonu (dönmesi) olasılığı fazla olup bu durum testisin dolaşımını bozabilir ve testis canlılığını yitirir. Testis torsiyonu gerçek bir acil olup çocuk en kısa sürede ameliyat edilirse testis kurtarılabilir.
Bazı çocuklarda kramaster refleksinin aşırı aktif olması nedeniyle testis yukarıya kaçıp kasık kanalına saklanabilir. Çocuk uyurken ve banyoda sıcakla karşılaşınca kendiliğinden torbaya inebilir. Muayenede sıvazlayarak torbaya indirilebilir ve bir süre orada kalırsa bu utangaç testistir. Bu hastalarda herhangi bir ameliyat gerekmez ancak uzun süre izlenmelidir.

 

Sorumluluk Beyanı

Bize Ulaşın

Cumhuriyet Mahallesi, Vali Konağı Bulvarı, No: 28, Kat: 4, Daire: 7,

Efeler/AYDIN

melisnaz@drmesutyazici.com